Yogavandring i KERALA 2022

Reseledarna Britta och Sofia landade i Indien två dagar före deltagarna för att förbereda allt. Vi bor på Kondai Lip Resort som ligger på en liten ö i Backwaters. Kaffesugna som vi är stannar vi längs vägen och köper ett glas kaffe med massor av socker och mjölk.

När deltagarna kommer är de ganska trötta efter resan. De får landa en liten stund på sina rum innan vi beger oss ut för att upptäcka omgivningarna. Båtturen slutar vid havet där många av oss tar ett första dopp i Arabiska sjön. Vi konstaterar att vattnet är varmare än luften. Och luften är cirka 30 grader.

Vi stannar några dagar på Kondai Lip. Med yoga morgon och kväll får vi äran att inviga den helt nybyggda yogashalan. Britta och Sofia förbereder med att ställa ut goodiebags till alla deltagare. De får bland annat en vattenflaska med sitt namn på. Vi vill minska användningen av plastflaskor och har förberett med vattentunnor på bussar och boenden så att vi hela tiden kan fylla våra flaskor med friskt vatten.

En av kvällarna får vi vara med om en traditionell keralsk dansuppvisning. Fint och uttrycksfullt.

Vi gör en uflykt till Fort Kochi och Britta berättar om alla handelshus som varit på plats genom århundraden för att köpa peppar. Många kulturer har kommit och gått, alla har lämnat sina avtryck och här kan man hitta kristna kyrkor, hindutempel, judiska synagogor och muslimer sida vid sida. Tolerans och mångfald.

I Kochi finns också fiskmarknader och många trevliga butiker. Vi får gå själva en liten stund och det är varmt och myllrigt. Vi avslutar med en lunch.

Till och från Kondai Lip åker man kanot. Så är det. Trots att vi alla ser att det finns en liten bro längre bort. Vi åker kanot och allt vårt bagage fraktas också på samma sätt.

Vi lämnar Kochi och Kondai Lip för att åka mot Munnar uppe i bergen. Det tar några timmar. Britta berättar spännande saker om Indiens kultur, natur, historia och annat. I Munnar besöker vi en tefabrik för att lära oss mer om te. Vet du att grönt, svart och vitt te är från samma buske? Ett och samma blad kan bli vad som helst. Det vet vi nu.

Färden går vidare med hjälp av jeepar, dags för yogavandring. Det är slingrande gropiga vägar. Sista kilometrarna får vi gå, men våra väskor får åka. Det är för att vi ska få känna på hur det är att vandra i den tunna luften. Det känns, andningen blir lite tyngre och hjärtat slår lite snabbare. Vi kommer fram och rullar ut våra yogamattor framför en öppen eld där vi senare serveras mat. Indisk hemlagad mat med hembakta indiska bröd. Vi sover i söta tält och vaknar sisådär lagom utsövda för vår första riktiga vandringsdag.

Nitton glada vandrare och två duktiga guider. Vi smörjer in oss med solskyddsfaktor 50 och ger oss iväg. Ryggsäckarna innehåller endast det viktigaste, typ vatten och lite mer solskydd. Resten av bagaget fraktas med jeep till vårt nästa läger.

Högre och högre. Vi kommer upp ovan molnen och får se det mäktiga när molnen sveper uppför det branta berget för att sedan upplösas och försvinna. En del av sträckan vandrar vi i tystnad, en och en.

Vi tog oss hela vägen upp, 2647 meter över havet, ovan molnen och med en hisnade utsikt. De sista metrarna var tunga att gå, men vi klarade det tillsammans! Tack alla för er coachning av varandra!

Så kom då dagen för den lite längre vandringen genom djungel. Det visade sig vara två saker som vi inte hade koll på innan.

1. Det har regnat mycket den senaste tiden och då finns det iglar i marken. Stora som tändstickor står de upprätt och väntar på att någon ska gå förbi. Vi fick julklappsstrumpor att sätta på fötterna och salt i skorna.

2. Ingen grupp har gått genom den här djungeln på två och ett halvt år. Vi är första gruppen efter pandemin! Det betyder att stigarna vuxit igen och att djuren letat sig tillbaka.

Starkt och bra kämpat av alla som var med! Guiden längst fram högg sig fram med machete, guiden längst bak höll koll på de vilda djuren. Vi andra höll koll på iglarna på fötterna.

Efter många timmar var vi framme vid nattens läger. Camp Footprint. Ett passande namn, vi hade sett en del tigerspår längs vägen. Här yogade vi liggandes i våra sängar i de tre små husen! Alla fick borsta sina tänder och krypa ner i sovsäcken, så blev det yinyoga på nytt sätt. Sofia gick från hus till hus, presenterade en position och gick sedan vidare till nästa hus. Till slut blev det vila, då släckte Sofia lampan, sa godnatt och gick ut. Alla somnade ganska snart efter det. Det hade varit en lång dag.

Vi lämnar Camp Footprint och går längs en liten slingrig väg genom byn där plantagens arbetare bor och lever. Så plötsligt står vår buss där och väntar på oss! Vi stampar leran av fötterna och går ombord!

Bussen tar oss många timmar ner längs slingrande vägar och hisnande vackra vyer. Vi kommer fram till Thekkady (Teakstaden), checkar in på flott hotell, duschar och går en sväng på stan. Några av oss slår till på praktiska matlådor i rostfritt och fina ringar i silver!

yogavandring i kerala med yoga på bergstoppar och i djungeln.

Utvilade ger vi oss iväg på en kortare vandring i nationalparken Periyar. Här finns många djur och vi ser några av dem. Vi ser langur-apor, jätteekorrar och en massa fina fåglar. Men inga tigrar eller elefanter. Vi hade ju redan sett tigerspår så vi var inte så ledsna över det.

Vi hinner med ett besök på en elefantgård också. Den som vill får rida, mata och tvätta elefanter. Just vår elefant var söt med lugg. Elefanterna på gården har tidigare arbetat i skogsbruk. Nu är de ersatta av maskiner och behövs inte längre. De går inte att släppa ut i skogen, de är tama och kan inte hantera det vilda livet.

Så får vi äntligen se pepparn! Det är ju här den växer! Det var ju för pepparns skull Vasco da Gama gav sig ut och upptäckte att vägen till Indien gick runt Afrikas sydspets. Det har Britta berättat för oss och visat på karta. Och här är den! Vet du att svart, grön och vit pepper är samma korn från början? De skördas olika tider och behandlas olika, men egentligen är det samma frö. Karmemumman har vi sett längs vägen, stora lummiga buskar. Frukten och kärnorna växer nere vid marken under plantan!

Naturligtvis köpte vi med oss en massa kryddor hem!

När vi var klara med Thekkady efter några dagar åkte vi till kusten och Backwaters igen. Denna gång för en dag och en natt på husbåt. Vi spred ut oss på fem båtar, alla med egen besättning och kock,

Vårt sista stopp. Turtle Beach i Marari.  Några av deltagarna har bokat ett ayurveda-paket och får behandlingar och särskild mat. Vi andra gör som vi vill. Vi badar, solar, vilar, äter, pratar, promenerar. Nu har vi det riktigt bra och är förundrade över allt vi hunnit med och vilken bedrift det faktiskt var att vara den första gruppen genom djungeln.

Stort tack till alla deltagare! Vi gjorde den här resan tillsammans!

Nästa yogavandring

Januari 2024 åker vi igen! Yogavandring i Kerala är ett samarbete mellan Studio Karma och IntoIndia. Är du nyfiken på den resan och vill veta mer kan du följa länken här nedanför. IntoIndia gör även flera andra spännande resor till Indien och vi kan varmt rekommendera dem.

Mer om Sofia som var yogalärare på resan

Sofia höll alla yogaklasser på resan till Kerala. Det var planerade yogaklasser i yogasalar och improviserade yogaklasser i regnkläder uppe i bergen. Läs mer om Sofia genom att följa länken här nedanför.